Krijg grip op digitale innovatie

Hoe houd je grip op digitale innovatie?

Je hebt jouw digitale dienstverlening onder controle, nu is het tijd voor duurzame innovatie. Maar dan komt de waan van de dag om de hoek kijken. Je hebt het zo druk met alles, dat innovatie en toekomstplannen er snel bij inschieten.

Zo raak je uiteindelijk jouw grip kwijt.

Dat kan je voorkomen! Hoe? Ga terug naar de basis. Vorm een visie op IT die aansluit bij de visie van jouw organisatie. In die visie beschrijf je hoe IT jouw gemeente helpt haar doelen te halen. Zo houd je oog voor de lange termijn en kan je gericht innoveren.

Hoe houd jij grip? In deze blog geef ik je drie tips om je visie op IT concreet te maken en uit te voeren.

Bepaal je doelen

Je visie op IT is een richtinggevend document dat helpt om je strategie te bepalen. Maar hoe vertaal je die visie naar concrete doelen? Een goede manier is de SMART-methode. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Door je doelen SMART te formuleren, maak je ze duidelijk, haalbaar en meetbaar.

Bijvoorbeeld: je wilt dat je digitale dienstverlening meer toegankelijk wordt voor alle burgers. Een SMART-doel kan zijn: in 2025 heeft 90% van de burgers toegang tot alle digitale diensten via een eenvoudig en veilig digitaal loket.

Maak een IT-jaarplan

Je hebt je IT doelen bepaald, maar hoe ga je ze bereiken? Een IT-jaarplan is een handig hulpmiddel om je doelen te vertalen naar concrete acties en resultaten.

In een IT-jaarplan beschrijf je:
– Wat je in een jaar wilt bereiken en hoe je dat gaat doen?
– Wie daarvoor verantwoordelijk is?
– En wat het gaat kosten?

Zo maak je je doelen concreet en zichtbaar.

Bijvoorbeeld: je wilt dat je digitale dienstverlening meer toegankelijk wordt voor alle burgers. Een actie in je IT-jaarplan kan zijn: het ontwikkelen en testen van een nieuw digitaal loket, dat gebruiksvriendelijk en veilig is voor alle doelgroepen.

Evalueer en stuur bij

Je hebt jouw visie en je IT-jaarplan op papier, maar hoe weet je of je op de goede weg bent?

Het is belangrijk om regelmatig te evalueren of je de gewenste resultaten behaalt. En zo nodig bij te sturen. Zo houd je grip op je digitale innovatie en voorkom je dat je achter de feiten aanloopt.

Bijvoorbeeld: je wilt dat je digitale dienstverlening meer toegankelijk wordt voor alle burgers. Een evaluatie in je IT-jaarplan kan zijn: het meten van de tevredenheid en het gebruik van het nieuwe digitale loket, en het doorvoeren van verbeteringen op basis van de feedback.

Met deze drie tips kan je je visie op digitale dienstverlening concreet maken en uitvoeren. Zo houd je grip op je digitale innovatie en zorg je dat je digitale dienstverlening aansluit bij de visie van je organisatie.

Wil je zelf werken aan een toekomstbestendig IT-landschap?

Met de stappen uit mijn Grip op IT checklist kan jij hier zelf mee aan de slag.

Download hem hier gratis.

Meer
blogs