IT: Zwak punt of sterke ruggengraat?

IT-systemen zouden de motor moeten zijn die de organisatie draaiende houdt. Toch is de realiteit vaak anders. In plaats van een sterke ruggengraat te vormen, blijkt IT in veel organisaties een zwak punt te zijn. Hoe komt dat? Vaak ontbreekt het aan duidelijke richting en eigenaarschap binnen de organisatie.

IT is niet alleen een taak van de IT-afdeling.

Het is het fundament waarop alles draait. Als IT niet goed functioneert, voelt iedere afdeling dat direct. Toch wordt de verantwoordelijkheid voor IT vaak volledig bij de IT-afdeling neergelegd. Dit zorgt voor een mismatch: IT ondersteunt de organisatie niet optimaal.

Een deel van de oplossing is het duidelijk beleggen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid, in elke laag van de organisatie.

Bestuur en directie

Het bestuur en de directie bepalen de koers en moeten een visie op IT ontwikkelen die aansluit op de bedrijfsstrategie. Zonder deze sturing blijft IT reactief, en draagt het niet proactief bij aan de organisatiedoelen.

Lijnmanagement

Lijnmanagers spelen een cruciale rol. Als systeemeigenaren vertalen zij de strategie naar concrete bedrijfsregels en processen. Wanneer lijnmanagers hun rol niet proactief oppakken, ontstaat er een kloof tussen de organisatiedoelen en de dagelijkse praktijk.

Functioneel beheerders

Functioneel beheerders zijn essentieel in de vertaling van bedrijfsregels naar functionele IT-inrichtingen. Zij zorgen dat de IT-systemen daadwerkelijk aansluiten op de behoeften van de organisatie. Zonder een duidelijke opdracht en samenwerking met de lijnmanagers kunnen zij hun werk niet effectief doen.

Technisch beheerders

De technisch beheerders zorgen voor de technische inrichting en het onderhoud van de IT-systemen. Zij zijn degenen die de IT-infrastructuur draaiende houden, maar ook hier is een duidelijke richting en samenwerking met de gehele organisatie noodzakelijk.

Hoe pak je dit aan?

IT kan alleen succesvol zijn als iedereen binnen de organisatie zijn rol en verantwoordelijkheid kent en neemt. Dit zorgt voor een gezamenlijke focus en inspanning om IT te gebruiken als een strategisch hulpmiddel.

Wat kunnen organisaties doen om dit te bereiken?

Het begint met het creëren van bewustzijn en vraagt betrokkenheid op alle niveaus.

  • Bestuur en directie moeten IT als een strategische prioriteit neerzetten en de lijnen uitzetten voor de toekomst.
  • Lijnmanagers moeten actief betrokken worden bij de inrichting en het gebruik van IT. En ze moeten duidelijke afspraken maken over eigenaarschap en verantwoordelijkheden.
  • Functioneel en technisch beheerders moeten samenwerken en ondersteund worden door de organisatie om de IT-systemen optimaal in te richten en te onderhouden.

Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kan IT eindelijk die sterke ruggengraat worden die de organisatie nodig heeft. Alleen dan kan IT de organisatie op een effectieve manier ondersteunen en bijdragen aan het behalen van de strategische doelen.

Wie houdt bij jullie de IT draaiende?

Meer
blogs